Logo Gemeente Almere
Header afbeelding

KunstprojectopVoorscho...

Kunstproject op Voorscholen in Almere

25 november 2019

Vorig jaar is er gestart met het kunstproject "Jong Beginnen" op voorscholen in Almere. 

"Jong Beginnen" brengt kunstenaars naar de kinderen toe. Dit kunnen beeldend kunstenaars zijn, maar ook dansers, theatermakers of muzikanten. 

Het doel van het project is om te voorzien in artistieke prikkels en mogelijkheden tot expressieve ontwikkeling van de allerkleinsten (2 - 4 jaar). Kinderen worden tijdens de ontmoetingen met de kunstenaars gestimuleerd, zowel op sociaal-emotioneel vlak als op de taal en motorische ontwikkeling. De creativiteitsontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd door kijken, verwonderen, uitwisselen, zelf meedoen en dingen maken. Er wordt gebruik gemaakt van veel beeldtaal in de ontmoetingen met de jonge kinderen en de kunstenaars. Kinderen staan open en voelen zich vrij om actief mee te doen. Hierdoor ontstaan er prachtige momenten; teruggetrokken kinderen doen opeens spontaan mee met de kunstenaars en kinderen zonder actief taalgebruik beginnen van blijdschap te praten. 

De pedagogisch medewerkers worden actief betrokken in het project. Door de ontmoetingen met de kunstenaars ervaren pedagogisch medewerkers niet alleen wat kunst voor jonge kinderen kan betekenen, maar krijgen ze zelf ook inspiratie die ze weer meenemen in hun dagelijkse werk. Ook de ouders/verzorgers worden betrokken bij het project. Ze worden spelenderwijs door de kinderen en kunstenaar meegenomen in de activiteiten op de groepen. Door de pedagogisch medewerkers en ouders/verzorgers actief te betrekken in het spel van de kinderen en kunstenaars, worden ze deelgenoot van het ontwikkelproces van het kind. 

Een bijzonder mooi project dus, voor zowel de jonge kinderen als voor de door hen omringde volwassenen. Het project "Jong Beginnen" loopt tot juli 2020.  

 

 

Meer nieuws: